Verkorte Biografie

De carrière van fluitiste Abbie de Quant getuigt van grote veelzijdigheid en een sterke drang tot muzikaal avontuur. In haar werk gaat zij de artistieke dialoog aan met andere kunstvormen, zoals poëzie, beeldende kunst, video en mime.

Zij trad vele malen op in de Grote en Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Vanaf 1992 organiseerde zij in de Kleine Zaal een eigen serie. Vele componisten zijn door haar geïnspireerd tot het schrijven van nieuwe composities waaronder Caroline Ansink, Anke Brouwer, Ron Ford, Guus Janssen, Willem Jeths, Otto Ketting, Astrid Kruiselbrink, Ton de Leeuw, Theo Loevendie, Chiel Meijering, Joep Straesser, Klaas de Vries en Robert Zuidam. Ook bedacht en organiseerde zij een aantal muziektheaterproducties die in het hele land zijn uitgevoerd. Zij was regelmatig op de radio te beluisteren en trad op in diverse televisieprogramma’s.

Abbie de Quant studeerde bij Jan Prins en Koos Verheul en volgde masterclasses bij de Italiaanse fluitist en pedagoog Severino Gazzelloni. Zij behaalde het einddiploma solospel Summa Cum Laude, ontving de Prix d’Excellence en het ‘Diploma di Onore’ van de Academia Chigiana te Siena. Ze won vele belangrijke prijzen bij nationale en internationale concoursen waaronder het Cum Laude Concours, het Belgisch-Nederlands Concours, het Gaudeamus Concours, het concours voor hedendaagse muziek van Royan en het ARD concours van München.

Ze trad op met pianisten als Rudolf Jansen, Elizabeth van Malde en Bart Berman, de harpisten Edward Witsenburg en Masumi Nagasawa, het Trio à cordes Français en het Jerusalem Stringtrio. Zij maakte deel uit van het Amsterdams Harp Kwintet. Ook trad ze op als soliste met vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest en vele buitenlandse orkesten met dirigenten als Luciano Berio, Roberto Benzi, Ton Koopman, Sir Raymond Leppard, Sir Neville Marriner, Kenneth Montgomery, Jean François Paillard, Ed Spanjaard, Hans Vonk, Hans Zender en David Zinman.

Abbie de Quant was docente aan het Utrechts Conservatorium en aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij gaf masterclasses in binnen- en buitenland en jureerde bij vele concoursen in Nederland en daarbuiten. Er verschenen tal van opnamen van haar werk bij onder andere EMI, CBS, Erasmus, Etcetera en Challenge Records.